ប្រូខូលី (broccoli) ជាប្រភេទបន្លែ ដែលមនុស្សគ្រប់គ្នា
ចូលចិត្តយកមកទទួលទាន ជាមួយនឹងពណ៌ខៀវខ្ចី និង រសជាតិឆ្ងាញ់ពិសានោះ
ប្រូខូលីថែមទាំងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ ច្រើនយ៉ាងសំរាប់សុខភាពទៀតផង។
ខាងក្រោមគឺ ជាអត្ថប្រយោជន៍សុខភាព ទំាង ៧ យ៉ាងរបស់ប្រូខូលី៖
១. ការពារជំងឺមហារីក៖ ប្រូខូលីមានសារជាតិ ក្លុយកូរ៉ាផានីន ដែលធ្វើឲ្យរាងកាយរបស់អ្នក ផលិតមូលីគុល សុហ្វរ៉ាផេន ដែលមានតួនាទីក្នុងការប្រឆាំង ជំងឺមហារីក។ ម្យ៉ាងវិញទៀត សារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលមាននៅក្នុងប្រូខូលី មិនត្រឹមតែអាចប្រឆំាង នឹងជំងឺមហារីកបានទេ ប៉ុន្តែថែមទាំង ធ្វើឲ្យថ្លើមរបស់អ្នក មានសុខភាពល្អផងដែរ។
២. កាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉ល ៖ ប្រូខូលី មិនត្រឹមតែអាចការពារ ជំងឺមហារីកបានទេ ប៉ុន្តែដោយសារតែ វាសំបូរដោយជាតិសសៃ ដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុង ការកាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉ល បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ជាពិសេសនោះ សំរាប់អ្នកដែលចង់ កាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉ល គួរតែទទួលបន្លែប្រភេទនេះ ឲ្យបានញឺកញាប់។
៣. កាត់បន្ថយការងប្រតិកម្ម និង រលាក ៖ យោងទៅតាមការស្រាវជ្រាវ បានឲ្យដឹងថា សារធាតុចិញ្ចឹម ដែលមាននៅក្នុងបន្លែប្រូខូលី អាចកាត់បន្ថយនូវ សារធាតុដែលធ្វើឲ្យអ្នកងាយ រងប្រតិកម្ម បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះទេ ប្រូខូលីសំបូរដោយ អាស៊ីដអូមេហ្គា ៣ ជួយក្នុងការរលាក បានយ៉ាងល្អផងដែរ។
៤. សំបូរដោយវីតាមីន C ៖ ប្រូខូលី គឺជាប្រភេទបន្លែ ដែលសំបូរទៅដោយ វីតាមីន C ជាងគេ។ ហើយវីតាមីន C មានមុខងារយ៉ាងសំខាន់ ក្នុងការជួយប្រឆាំង នឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី ការពារមិនឲ្យស្បែក អ្នកជ្រៀវជ្រួញ និង ឆាប់ចាស់ទៀតផង។
៥. ថែរក្សាឆ្អឹង ៖ ប្រូខូលីសំបូរទៅដោយ កាល់ស្យូម និង វីតាមីន K ដែលសារធាតុសំខាន់ ទំាងពីរនេះ បានធ្វើឲ្យឆ្អឹងអ្នករឹងមាំ មិនតែប៉ុណ្ណោះទេ វាក៏អាចការពារមិន ឲ្យកើតជំងឹ ពុកឆ្អឹងបានផងដែរ។
៦. ថែរក្សាសុខភាពបេះដូង ៖ សារធាតុប្រឆាំងនឹងការរលាក ដែលមាននៅក្នុងប្រូខូលី អាចការពារមិន ឲ្យមានការខូចខាត នូវសសៃឈាមបេះដូង ដែលបង្កឡើង ដោយការរលាក បានផងដែរ។
៧. ធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយ អាហារដំនើរការបានល្អ ៖ ដោយសារតែប្រូខូលីសំបូរ ទៅដោយជាតិសសៃ ដូច្នេះហើយវា អាចការពារ អាការៈទល់លាមក ថែរក្សាកម្រិតជាតិស្ករ ក្នុងឈាម និង មិនធ្វើឲ្យអ្នកទទួលទាន ហួសកំនត់ បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ផងដែរ។
ទំាងនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ សុខភាពសំខាន់ៗ ទាំង ៧ យ៉ាងរបស់ប្រូខូលី។ បន្ទាប់ពីប្រិយមិត្ត បានជ្រាបពីគុណប្រយោជន៍ របស់ប្រូខូលី ហើយសង្ឃឹមថា ប្រិយមិត្តនឹងទទួលទាន វាឲ្យបានញឹកញាប់ ដើម្បីទទួលបាននូវសុខភាពល្អ៕
ប្រូខូលី (broccoli)
ខាងក្រោមគឺ ជាអត្ថប្រយោជន៍សុខភាព ទំាង ៧ យ៉ាងរបស់ប្រូខូលី៖
១. ការពារជំងឺមហារីក៖ ប្រូខូលីមានសារជាតិ ក្លុយកូរ៉ាផានីន ដែលធ្វើឲ្យរាងកាយរបស់អ្នក ផលិតមូលីគុល សុហ្វរ៉ាផេន ដែលមានតួនាទីក្នុងការប្រឆាំង ជំងឺមហារីក។ ម្យ៉ាងវិញទៀត សារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលមាននៅក្នុងប្រូខូលី មិនត្រឹមតែអាចប្រឆំាង នឹងជំងឺមហារីកបានទេ ប៉ុន្តែថែមទាំង ធ្វើឲ្យថ្លើមរបស់អ្នក មានសុខភាពល្អផងដែរ។
២. កាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉ល ៖ ប្រូខូលី មិនត្រឹមតែអាចការពារ ជំងឺមហារីកបានទេ ប៉ុន្តែដោយសារតែ វាសំបូរដោយជាតិសសៃ ដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុង ការកាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉ល បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ជាពិសេសនោះ សំរាប់អ្នកដែលចង់ កាត់បន្ថយកូឡេស្តូរ៉ល គួរតែទទួលបន្លែប្រភេទនេះ ឲ្យបានញឺកញាប់។
៣. កាត់បន្ថយការងប្រតិកម្ម និង រលាក ៖ យោងទៅតាមការស្រាវជ្រាវ បានឲ្យដឹងថា សារធាតុចិញ្ចឹម ដែលមាននៅក្នុងបន្លែប្រូខូលី អាចកាត់បន្ថយនូវ សារធាតុដែលធ្វើឲ្យអ្នកងាយ រងប្រតិកម្ម បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះទេ ប្រូខូលីសំបូរដោយ អាស៊ីដអូមេហ្គា ៣ ជួយក្នុងការរលាក បានយ៉ាងល្អផងដែរ។
៤. សំបូរដោយវីតាមីន C ៖ ប្រូខូលី គឺជាប្រភេទបន្លែ ដែលសំបូរទៅដោយ វីតាមីន C ជាងគេ។ ហើយវីតាមីន C មានមុខងារយ៉ាងសំខាន់ ក្នុងការជួយប្រឆាំង នឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី ការពារមិនឲ្យស្បែក អ្នកជ្រៀវជ្រួញ និង ឆាប់ចាស់ទៀតផង។
៥. ថែរក្សាឆ្អឹង ៖ ប្រូខូលីសំបូរទៅដោយ កាល់ស្យូម និង វីតាមីន K ដែលសារធាតុសំខាន់ ទំាងពីរនេះ បានធ្វើឲ្យឆ្អឹងអ្នករឹងមាំ មិនតែប៉ុណ្ណោះទេ វាក៏អាចការពារមិន ឲ្យកើតជំងឹ ពុកឆ្អឹងបានផងដែរ។
៦. ថែរក្សាសុខភាពបេះដូង ៖ សារធាតុប្រឆាំងនឹងការរលាក ដែលមាននៅក្នុងប្រូខូលី អាចការពារមិន ឲ្យមានការខូចខាត នូវសសៃឈាមបេះដូង ដែលបង្កឡើង ដោយការរលាក បានផងដែរ។
៧. ធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយ អាហារដំនើរការបានល្អ ៖ ដោយសារតែប្រូខូលីសំបូរ ទៅដោយជាតិសសៃ ដូច្នេះហើយវា អាចការពារ អាការៈទល់លាមក ថែរក្សាកម្រិតជាតិស្ករ ក្នុងឈាម និង មិនធ្វើឲ្យអ្នកទទួលទាន ហួសកំនត់ បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ផងដែរ។
ទំាងនេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍ សុខភាពសំខាន់ៗ ទាំង ៧ យ៉ាងរបស់ប្រូខូលី។ បន្ទាប់ពីប្រិយមិត្ត បានជ្រាបពីគុណប្រយោជន៍ របស់ប្រូខូលី ហើយសង្ឃឹមថា ប្រិយមិត្តនឹងទទួលទាន វាឲ្យបានញឹកញាប់ ដើម្បីទទួលបាននូវសុខភាពល្អ៕
ប្រូខូលី (broccoli)